Tryggt med dammfri foderberedning

Vi valde rätt system från början. Vi vill ha närproducerat; det känns bättre för både oss och miljön, menar Mats Johansson.

Det finns olika system att välja på om man vill ha egenproducerat foder och det är inte alltid lätt att veta om man har satsat rätt. En av de som valt SKIOLDs foderberedningssystem är lantbrukare Mats Johansson på Bleckenstad gård AB utanför Mjölby. Han och hans bröder investerade i SKIOLDs skivkvarn 2006 och de har inte ångrat sig.


Detta är en väl fungerande dammfri anläggning, och det såg vi som det viktigaste när vi skulle välja nytt från att ha haft en manuell kvarnaläggning. Den har fungerat perfekt under åren. Vi vill använda egenproducerat foder och slippa att köpa in soja. Vi vill ha närproducerat; det känns bättre för både oss och miljön, menar Mats Johansson.


Mats driver en ekologisk verksamhet på Bleckenstad gård tillsammas med sina bröder Magnus och Gunnar. Numera är även Magnus son Martin med i delägarskapet; först ut från ”nästa generation”, vilket tryggar gårdens framtid. En gård som varit i släkten sedan 1913.


Idag har Bleckenstad gård 350 mjölkande kor av Holsteinras. Man producerar cirka 11 000 liter mjölk per ko om året. I höstas investerade man i nya generationens mjölkrobotar i det befintliga mjölkstallet och har nu fem sådana. -Vi var ganska tidigt ute med att investera i robotar; redan 2002 köpte vi fyra. De har fungerat bra i alla år, men nu var det dags att byta; de hade gjort sitt, och de nya är mycket effektivare; de tar tio kor mer per robot. Vi räknar nu med att förlänga stallet med 30 meter för att kunna utnyttja de nya robotarna optimalt, berättar Mats Johansson.


När den gamla manuella foderberedningen, som varit i drift sedan 1988 var utsliten, valde bröderna alltså att investera i SKIOLDs foderberedningssystem. Nu maler man cirka 1250 ton om året. Till gården hör 650 hektar åker, varav runt en tredjedel är arrende, och 400 hektar skog. På 350 hektar odlas vall, men även åkerbönor, höstvete, raps och lite vårsäd.


-Det är inte så lätt att mala åkerbönor med kvarnar av olika slag, men denna anläggning är bra anpassad till det. Den har hög kapacitet och man kan välja olika strukturer; millimeterdimensioner för de olika komponenterna, beroende på vad man för tillfället maler för blandningar. Därför mals inte minst åkerbönor ned mycket lättare, menar Mats. -Korna kan få en helt individanpassad foderstart med hjälp av utfodringssystemet, beoende av mjölkmängd. De får ett smakligt och lite lagom nedmalt kraftfoder tack vare SKIOLD-kvarnen, konstaterar Mats nöjd.


Behövs mycket underhåll med kvarnen?


-Nej, bara smörjning några gånger om året och så får man byta något fördelarjärn då och då. Den går helautomatiskt med hjälp av foderfickor före och efter kvarnen och har ett tillförlitligt styrskåp. Så vi ångrar självklart inte investeringen; vi hade gjort samma sak om vi hade byggt nytt idag!

Här hittar du ett litet urval av våra referenser

Se hur SKIOLD gör skillnad för våra kunder runt om i världen

I mer än 140 år har vi hjälpt våra kunder att lyckas. Här är ett urval av våra installationer.

Utforska samlingen - stor eller liten, global eller lokal. Vi har flera installationer runt om i världen, så om du inte hittar det du letar efter är du välkommen att kontakta oss.

Du kan läsa ännu mer på vår internationella sida här

Hittade du inte vad du letade efter?

Vänligen kontakta oss här

 

Test av nya PM-fläktar på Annelövsgrisen i Vallåkra

Försöket visar att Annelövsgrisen sänker sin elförbrukning med nästan 60% jämfört med fläktar från 2009

Läs mer GRIS

Mjölbygård gick över till foderberedning med skivkvarn

Anders Johansson på Svejo Lantbruks AB är en av de lantbrukare som valt att investera i skivkvarnen SK5000

Läs mer FODER

Utfodring till nöt

Ledande leverantören på foderberedningsutrustning

Läs mer FODER / NÖT